Modern kültéri zászlótartó rúd, lámpaoszlop

By | március 6, 2019

Kültéri zászlótartó rúd, kültéri világító oszlop, lámpaoszlop számos formában és méretben található a köz- és kültéri zászlótartó rúdmagánterületeken. Teljesítményt tekintve is széles spektrumban láthatunk a lakókörnyezetünkben, ipari létesítményekben. Utak, autópályák mentén, benzinkutaknál, a sportpályákon, a kereskedelmi centrumok körül és parkolókban, intézmények és műemlékek környezetében egyaránt. A dísz- és közvilágítás rendszerei és magánrendszerek egyaránt szabályozott formában nyújtanak lehetőséget a biztonságos közlekedéshez sötétedés után. Az út menti, nagy teljesítményű horganyzott acél lámpaoszlopoktól a sétálóutcák öntöttvas kandeláberéig meglehetősen sokféle anyagból készülnek, s legalább ennyiféle világítótesttel szerelhetők. Egyszerű, de ötletes formáktól – mint például az egyedi dizájnnal tervezett világítási oszlop – a cikornyás díszekig elképesztő gazdagságban állnak az építészek, városrendezők, s a saját élet- és munkaterüket megvilágítani szándékozó vállalkozók és magánemberek rendelkezésére is.

A világító oszlop és a kültéri zászlótartó rúd anyaga, ára

Természetes, hogy a világító oszlopok és a kültéri zászlótartó rudak az áraikat tekintve is meglehetősen sokfélék. Nyilván érthető, hogy egy igényes, öntöttvas kandeláber több százezer forintba kerül. És még többe, ha valamilyen speciális igényt támasztanak felé, például ha bronz hatását kell keltse. Egy-egy sétálóutcára tervezett egyedi alumínium lámpaoszlop vagy kültéri zászlótartó rúd darabonként kerülhet akár milliós nagyságrendű összegbe – hiszen a dizájn mellett nyilván maradék nélkül be kell töltse a funkcióját is.világító oszlop

Minden ilyen világító oszlopnak és kültéri zászlótartó rúdnak komoly előírásoknak is meg kell felelnie. Kellően időjárásállónak kell lennie, ott vannak az érintésvédelmi szabályok, egyéb biztonsági feltételekről nem is beszélve. Mindennek fényében nem kell csodálkozni rajta, hogy egy harminc méter magas közvilágítási oszlop vagy kültéri zászlótartó rúd ára külön megállapodás kérdése – hiszen rengeteget számít, milyen környezetbe, milyen feltételek közé telepítik. Egy-egy sportpálya speciálisan megtervezett kivilágításának (általában négy) világítási oszlopa és komplex világítótest-rendszere akár üzleti titok is lehet – bár a kisebb sportlétesítmények számára elérhető, jelentősen racionalizált kisebb verziói sem olcsók. Hiszen ellen kell álljanak az az éghajlati viszonyok változásainak, a korróziónak, a légköri csapadéknak (közte olyan behatásoknak, mint a savas eső), a szálló por lerakódásának és az UV-sugárzásnak. S értelemszerűen egy-egy ilyen lámpaoszlop adott élettartalma sem lehet mindössze néhány év – a karbantartásuk, esetleges cseréjük legalább annyira bonyolult, mint a telepítésük.

Könnyű, energia- és költséghatékony választás: kompozit lámpák

Jelentősen olcsóbban juthatunk például műanyag-bevonatú acél világító oszlophoz. A a klasszikus, díszes lámpaoszlopokra hajazó kandeláberekhez hasonló hatású oszlopok is előállíthatók alumíniumötvözetből. Mindazonáltal a különböző kompozit-anyagok, a poliészterek megjelenésével nyílt meg igazán a lehetősége, hogy közvetlen ipari vagy lakókörnyezetünket a környezetéhez és igényeinkhez méltón világíthassuk ki. Sem az alumínium, sem az üvegszálas poliészter oszlopok esetében nincs probléma sem a korrózióval, sem az érintésvédelemmel, mivel ezek az alapanyagok természetes szigetelők, nem vezetik az áramot. Ezek a könnyű, mégis nagy szilárdságú szerkezetek ráadásul szépek is.kompozit lámpaoszlopok

Funkcionalitás tekintetében nem maradnak el a klasszikus hatású öntöttvas oszlopok, vagy a komoly tervezők által megalkotott extrudált alumínium dizájn-lámpaoszlopok mögött és vizuális élményként sincs szégyellni valójuk. A kompozit oszlopok gyártása környezetbarát, mert a gyártás folyamatában a szén-dioxid kibocsájtása nagyon alacsony szinten tartható. Ráadásul olcsó is, egy-egy kompozit oszlop előállítási költsége (ha az anyagok teljes kialakítását tekintjük) a fémoszlopokénak mindössze mintegy kétszázad része. Hosszú élettartamuk alatt nem igényelnek különösebb karbantartást, szervizelést. Könnyűek, ez által könnyebben szállíthatók és szerelhetők és e műveletek közt is mérhetően kevesebb energia fogy, mint a klasszikusabb anyagok használatakor. Ráadásul a poliészter oszlopnak nincs maradvány értéke sem, ami által sokkal kevésbé van kitéve a rongálásnak, mint a klasszikusabban használatos anyagokból készült társai. A közvilágítás-technika jelenleg elérhető legmodernebb párosítása a kompozit anyagokból készült test és a led világítással szerelt, energiatakarékos világítótestek kombinációja.